Nia White Belt Intensive
Saskia’s week in Hamburg voor de Nia docentenopleiding


Hamburg, 31 juli 2011 – 14:53u.
Het regent
Daar kan ik niet zo goed tegen
Starbucks en een laptop
Een bank
Een Grande cappuccino
‘Sanjana’ (de muziek voor mijn eerste Nia-les) door mijn koptelefoon

De 7 dagen dat mijn White Belt opleiding duurde waren intens. Niet voor niks heet de eerste graad binnen Nia™ de White Belt Intensive. Even slikken toen ik een week van te voren hoorde dat de training volledig in het Duits gegeven zou worden. Das habe ich nicht gewusst.. Ann Christiansen als top White Belt trainer. Dat dan weer wel.

Met 24 vrouwen krijgen we zeven dagen les in de prachtige Kampfsport Kyodo Dojo in Hamburg. Strak schema: van 7:00u – 19:00u. De spierwitte vloer laat iedereen er uitzien als geitenkaas, maar is goddelijk om op te dansen. De zwaartekracht lijkt sterker en de energie van vechtsport is voelbaar. Aan de muur hangt een enorme foto van een Sensei. Ter info: deze Sensei is verbonden aan de Dojo, niet aan Nia. Desondanks kijkt hij ons elke minuut aan. Aanwezig. RAW zoals Nia zegt. Relaxed, Alert and Waiting. A clear head. Uh.. een leeg hoofd? Dat gaat even niet, want ik kom hier toevallig wel mijn droom halen. Dus deze zeven dagen ga ik even ‘DOEN’ en dan hóp, lesgeven in Tilburg. De meeste vrouwen komen voor zichzelf en hebben geen intentie om les te geven. “Ich tue es für mich” geven ze aan tijdens de introductie. En nadat ongeveer 18 van 24 deelnemers dat zo zeiden, had er bij mij een belletje moeten gaan rinkelen… Want natuurlijk begint het daar. Dáár is de enige plek om het te halen zelfs. Eerst ‘in to in’ leren we in een van de sessies; de connectie en intimiteit met jezelf. Je passie leven of zoals dat in het Duits zo krachtig gezegd wordt: Leidenschaft. Daarna ‘in to out’; vanuit jezelf de connectie met de buitenwereld aangaan. Relaties en verbinding. Dan pas ‘out to in’; energie van anderen ontvangen. ‘In to in’ was wat ik (weer) te leren had en deze week zou leren. The hard way. Zoals altijd.

We dansen en bewegen; in expressies, in gebaren en met theater. We doorbreken gewoonten (dat ene ego-dansje dat we zó goed kennen en in which we look so damn good…), dansen bewust uit de maat, met overdreven emoties, maar ook met ´the real you´ emoties. We dansen met lange herhalingen van 1 beweging en kijken dan waar we terecht komen. We trainen olifanten oren door de meest enerverende beats ons hart binnen te laten stromen zonder fysiek in beweging te zijn. ‘Sense the body..’. No inner dialogue. De muziek als GPS. Alles met het doel om bewegingscreativiteit te creëren; Freedance. ‘Spüre dein Körper’.  Adem in… 

De 13 principes van Nia komen perfect gedoseerd aan bod. In woorden, door de krachtige expressies van Ann, ondersteund door haar unglaublichen Humor, maar vooral doordat ze ons alles laat ervaren, voelen en waarnemen. Samen met Paula (het skelet op wieltjes) leert ze ons over botten en lichaamsbouw. Elke botje. Elke beweging. Elke sensatie. ‘Spüre dein Körper’ En adem uit….

Het interne gevecht tussen mijn ego en mijn ziel duurt vijf dagen. Daarna kom ik ‘thuis’ bij ‘in to in’.  Nia Prinzip nummer Eins ‘Joy of movement’ openbaart zich nu. Niet in de vorm van een eigen intern geluksgevoel, maar in de vorm van iets dat groter is. Iets universeels; tintelingen op mijn hoofd. Gänsehaut. In flow door de ´klik’ met de muziek. Drijven op dynamiek. En dan, als mijn hart langzaam open gaat, voel ik het: ich tue es für mich. Eindelijk: Freude an der Bewegung!

De diepgang van Nia en de transformatie die in mij heeft plaatsgevonden deze week, zijn eerder in een boek dan in een blog te omvatten. De manier waarop ik naar mijn lichaam, mijn bewegingen, mijn dans en mijn zelfgenezend vermogen kijk, is veranderd. Nia heeft me geraakt. Mooi, want in een van de laatste sessies zegt Ann (gelukkig) in het Engels:

“You can touch people with Nia as much as Nia touches you.” 

Hamburg, 31 juli 2011 – 16:28u.
Het is gestopt met regenen
Opgedroogd schuim van de Grande cappuccino in de enorme Starbucks mok
‘Sanjana’ voor de derde keer
Ik ben ‘in to in’.